Egészséges elvek a pénzed idomítására

1. Költs kevesebbet annál, amennyi bevételed van!

Ha éppen 100 eurós fizetésemeléshez jutottál, ám te már 200 eurós költségeket is előre beterveztél, olyan, mintha megbüntettek volna!

2. Tudd meg, mire adod ki a pénzt!

Írd fel valahova egy héten keresztül, mire adsz ki pénzt. Szorozd meg a kapott összeget néggyel, így képet kapsz a havi kiadásaidról. Ne felejtsd el hozzáadni a villanyt, telefonszámlát és egyéb lakásfenntartással kapcsolatos kiadásokat sem. Oszd a kiadásaidat kategóriákba: autó, lakás, szórakozás, étkezés, így könnyebben átlátod majd, mire költesz több pénzt és hol tudnál spórolni.

3. Mielőtt vásárolni indulnál, készíts bevásárlólistát!

Csak azt vedd meg, ami szerepel a listádon. Tüntess fel mennyiséget is, így elkerülheted a termékek fölösleges felhalmozását. Átlag 20%-át kidobjuk a megvásárolt ételeknek – e tekintetben is lenne helye tehát a megtakarításoknak.

4. Ha már a listáknál tartunk – gondolkozz előre!

Írd össze a fél éven belül várható kiadásaidat. Legyen szó az autód műszaki ellenőrzéséről, egy kölcsön kifizetéséről vagy a tandíjadról – így áll össze a kiadásaid terve. Ha leírod őket, könnyebben megmaradnak a fejedben, így kisebb valószínűséggel fogsz drága vakációkra vagy alig kétszer hordott ruhákra pénzt kiadni.

Miután összeadtad a fontosabb kiadásaidat, oszd el az összeget hattal. A kapott érték az a pénzösszeg, melyet havonta félre kell tenned ezekre a kiadásokra. Így pontosan tudhatod, mennyit kell a következő fizetéseidből eleve megspórolnod és mennyit oszthatsz fel a fenti négy-nyolc kategória között.

5. Hova megy el a legtöbb pénz?

Nézd végig a havi kiadásaid listáját. Mire költöd el a legtöbb pénzt? Ha a költségvetésednek 80%-a a ruhavásárlás kategóriába esik, nem lesz nehéz rájönni, honnan tudnál kicsit visszavenni.

Kísérletképpen próbáld meg naponta a korábban elköltött összegnek csak a felét felélni.

Egy hét múlva jobban odafigyelsz majd az árakra és megszokod, hogy az olcsóbb termékeket és az árleszállításokat keresd.

Mit tehetsz még?

a. Ne vásárolj kényszeresen!

Bármikor szükségünk van valamire, leszaladunk a kis üzletbe, vagy meg sem állunk a bevásárlóközpontig. Inkább tedd fel magadnak a kérdést: valóban szükséged van-e az illető dologra? Barna cukor a kitudjamelyik süteményhez, egy franciakulcs, amit csak egyszer használsz, rikító trikó, amit legfeljebb Hawaii-on vennél fel – pillanatnyilag szükségesnek tűnnek, de vajon tényleg azok?

b. Ha tudsz, alkudozz!

Az alkudozás egy alacsonyabb ár elérését jelenti, nagyobb mennyiséget ugyanabban az árban, egy jobb fizetési határidőt… Lakbér, ingatlanügyletek, autó vagy bármilyen más piacon vásárolt termék esetén kötelező az alkudozás!

c. Tervezett shopping

Gondolkozz el azon, mikor találod meg a számodra szükséges terméket leszállított áron. Tudsz várni addig? Vagy ha ma árleszállítás van, nem ésszerűbb megvenni valamit, amire később szükséged lesz?

A nagy árleszállításokon kívüli időszakokban is találhatsz bizonyos üzletekben vagy folyóiratokban kedvezményes szelvényeket.

d. Légy mozgékony, mint egy idomár!

Ne menj egyenesen az X üzletbe, amikor vásárolni szeretnél. Nézz szét több helyen, hasonlítsd össze az árakat, próbálj fel ruhákat, akkor is, ha épp nincs nálad pénz. Így megtudod, melyik üzletben kapható minőségi áru, melyik túl drága, hol jobbak a szolgáltatások.

Még a mindennapi dolgok is pár tíz vagy akár száz lejjel többe kerülnek a hónap végén, ha egy nagy haszonkulccsal dolgozó üzletláncban vásárolod meg őket.

Mindenkinek megvan a kedvenc márkája, az a bizonyos üzlet, ahol mindig mindent megtalálunk, a legjobb bevásárlóközpont vagy szupermarket. Ám ami a shoppingolást illeti, sokkal célravezetőbb mindig a lehető legjobb ajánlatot keresni.