13 kérdés, amit érdemes feltenned, ha pénzről van szó

Itt van tehát a legfontosabb 13 kérdés:

1. Mire adom ki a pénzt?

Ha szereted a statisztikákat vagy nagyon aprólékos vagy, készíts Excel-táblázatot az elmúlt hónapbeli kiadásaidról – máris látni fogod, hova szökött meg a pénz.

De az is elég, ha egy héten keresztül feljegyzed egy cetlire a kiadásaidat és az összeget megszorzod néggyel – ehhez ne felejtsd el hozzáadni a rezsit, a telefonszámládat meg minden egyéb lehetséges kiadást.

Készíts kategóriákat. Például: a külsőd ellátása (fodrász, ruha, cipő), háztartásbeli költség (rezsi, lakbér stb.), szórakozás (újságok, mozijegyek stb.) és étkezés.

A különböző kategóriákat színezheted más-más színű filccel – így hamar látni fogod, mire úszik el a legtöbb pénz, hol tudnál tehát spórolni.

2. Mikor vásároljak?

Legyen szó házról, autóról vagy nyaralásról, mindig csak olyankor vásárolj, amikor az ár a valóságot tükrözi. Ha a gazdasági válság előtt garzont vettél volna abból az összegből, amennyibe most egy két-három szobás lakás kerül – ugyanolyan jól éreznéd magad az új otthonodban?

3. (Ha be szeretnél fektetni) Mennyit szeretnék/érdemes kockáztatni?

Ha a befektetésed célja az, hogy öregkorodban ne kelljen nélkülöznöd, a pénzed legyen olyan, mint egy elefánt. Nem ajánlott olyan új részvényekbe, piacokba befektetni, melyekről nem tudsz eleget; fektess be lassan, de biztosan.

Ha a pénzedet néhány év alatt nem csak biztos helyen tudni, hanem megsokszorozni szeretnéd, a pénz úgy viselkedik, mint egy párduc. Várd ki, amíg a kötvények vagy állampapírok a kívánt ütemben gyarapítják a pénzed; a spekulatívabb befektetések illenek hozzád.

4. Mennyi takarítsak meg egy hónapban?

Ideális esetben 10%-nál többet. Gyakorlatban legalább a fizetésed 5%-át biztonságos félretenni azért, hogy semmilyen (szerencsés vagy szerencsétlen) esemény ne érjen váratlanul.

5. Mibe fektessek be?

Mindig csak olyasmibe, amit eléggé ismersz! Ha valamit nem értettél, kérj több információt. Unit-linked, overdraft, subprime – ezek vajon mit jelentenek?

6. Hogyan fektessek be okosan?

Szórd szét a befektetéseidet és sose fektess kizárólag részvényekbe, ingatlanügyekbe vagy IT-ba. Sosem tudhatod, mikor s hol következik be recesszió. Ne számíts jövőbeni bevételre és ne alapozz a piac feltételes növekedésére akkor, amikor kölcsönveszel, felmondasz, vagy fontos befektetéseket kezdesz.

7. Vegyek-e fel kölcsönt? És kitől?

Általában csak olyan dolgokra kérj kölcsön, melyekre szükséged van, nem csak szeretnéd, ha meglennének. Vegyél fel kölcsönt házra, vagy a vállalkozásod fellendítésére. De egy plazmatévére ne, inkább várj ki és gyűjtsd össze azt a pénzt.

Kitől kérj pénzt? Ha van rá mód, a családodtól vagy a barátaidtól, mert ők nem fognak kamatot felszámolni. Ha nincs, egy banktól, de csak alapos utánajárás és a piacon létező lehetőségek felmérése után. Az otthoni gyorskölcsönt inkább próbáld elkerülni, ha nincs sürgősen pénzre szükséged, vagy szerepelsz már a Hiteliroda nyilvántartásában és a bankok nem hajlandóak neked hitelezni.

8. Melyik a legelemibb szabály bármilyen pénzügyi tranzakció esetén?

Olvasd el az apróbetűs részeket és addig, amíg nem vagy szilárdan meggyőződve arról, hogy mindent megértettél és a szerződés legkellemetlenebb következményeit is el tudod viselni, ne írj alá.

9. Mit jelent a dinamikus teljes hiteldíjmutató (DAE)?

A bankokat törvény kötelezi arra, hogy kiszámítsák és kifüggesszék a 200 és 20 000 euró közti hitelekre vonatkozó THM-et. Ha pontosan tudni szeretnéd, mennyit kell majd fizetned, kérd meg a hiteledet javában magasztaló banki alkalmazottat, hogy számítson dinamikus teljes hiteldíjmutatót, azaz pontosan azt, amelyik a te esetedre vonatkozik.

10. (Ha van megtakarításod) Mit szeretnék a pénzemmel kezdeni a jövőben?

Az a befektetésed célja, hogy „tartósítsa” a pénzedet? Válassz egy pénzpiaci befektetési alapot, melynek kisebb a kockázata, vagy egy megtakarítási terméket, mely a kívánt időszakban mérsékelt hasznot hoz.

Ha a pénzed megsokszorozása a cél, válassz részvényalapú befektetést vagy vegyeset, fektess be egyenesen a tőzsdén – de csakis miután minden szükséges információ a rendelkezésedre áll. És jól jegyezd meg, hogy a nagy veszteség valószínűsége pontosan akkora, mint a nagy nyereségé.

11. Mennyire vonzóak az egzotikus pénznemek?

Az egzotikus jól hangzik, ha nyaralásról, koktélokról vagy akár párducokról van szó. Amikor azonban hitelekről beszélünk, az egzotikus pénznemek kiszámíthatatlanok, te pedig e témában nem igazán szeretnél meglepetéseket!

12. Mennyire adósodhatok el?

Sosem annyira, amennyire még éppen lehet. Ha a bankok el is fogadják a 70%-os eladósodást, nem muszáj ennyit kérned. Sosem tudhatod, mit hoz a holnap és mennyire lesz fontos, hogy megtakarításod legyen, ne pedig adósságod.

13. Miről kell tárgyalni?

(Szinte) mindenről. Főleg, ha már igazi pénzidomár vagy és uralod az információt. Egy egyszerű szolgáltatás-ajánlattól a hotelszoba árán keresztül az új autóig vagy a kamatláb mértékéig mindenről szabad tárgyalni, ez tudvalevő, bár nem szokás beszélni róla.

Aki ügyfeleket szeretne nyerni vagy megtartani, automatikusan hajlandó a tárgyalásra. Igen, még Romániában is. A te feladatod, hogy megtanulj bízni a tárgyalóképességedben.