3 lépés az álmaid megvalósítása felé

A felmérések szerint Romániában nagyon kevesen tervezik meg jövőjüket pénzügyi szempontból . Sokan csupán hitelek felvételével próbálják céljaikat elérni. A gazdasági válság azonban eszünkbe juttatta, hogy céljainkat el lehet – és ez az ideális eset – megtakarítások segítségével is érni.
Gondolkoztál valaha azon, hány álmodat valósíthatnád meg egy közepes nagyságú összeg rendszeres megtakarításával? Megfigyelted-e már, mekkora különbséget jelenthet a befektetési eszközök figyelmes kiválasztása a hagyományos megtakarítási módszerekkel szemben?

  1. Első lépés: a céljaid és az elérésükre szánt idő meghatározása. Az a tudat, hogy álmaidat megvalósíthatod, motivál majd akkor is, amikor a megtakarítás már nem tűnik olyan nagyszerű mulatságnak.
  2. Kezeld a lehető leghatékonyabban a bevételeidet azért, hogy rendszeresen egy bizonyos összeget félre tudj tenni.
  3. Az összegek, melyeket sikerült megtakarítanod, megérdemlik, hogy a legnagyobb odafigyeléssel kezeld őket. A legalkalmasabb megtakarítási megoldást válaszd, amely az igényeidnek is megfelel, függetlenül attól, hogy kezdő, illetve már tapasztaltabb befektető vagy.

A két leggyakrabban használt megtakarítási forma a lekötött betét és a takarékszámla.

A betétlekötés: vonzó megtakarítási mód a válság idejére szánt magas kamatoknak köszönhetően (amikor a bankoknak nincs elég készpénze).
Biztonságos: a megtakarításaidat nem fenyegeti a csökkenés veszélye (ahogy történne a befektetési alapok esetén, ahol van kockázat, még ha kevés is), míg a nyújtott kamat nagyobb az inflációnál, így a pénz nem veszít a vásárlóerejéből sem. A kamatozás fix vagy változó lehet.

A takarékszámla: a betéttel ellentétben itt megmarad az a szabadságod, hogy bármikor, büntetőkamat nélkül vehess fel kézpénzt vagy további összegeket helyezz el a számládon . A takarékszámla után számított kamat alacsonyabb, mint a betétek esetében. A kamat havonta kerül jóváírásra, vagy a számla bezárásakor az illető hónapból fennmaradt napokra. A takarékszámla változó kamatozású.

Bármelyiket is válaszd a két lehetőség közül, az alapötlet ugyanaz: takarékoskodj! Ne költekezd túl magad, próbáld meg legalább a fizetésed 10%-át minden hónapban félretenni.

Segítségedre leszünk a megtakarítás és a befektetések olyan alapfogalmainak megismerésében, mint a kockázat, a hozam, a diverzifikáció. Így kialakíthatod a különböző lehetőségek függvényében a saját megtakarítási és befektetési stílusodat és a számodra legmegfelelőbb döntéseket hozhatod majd meg.

Gyakorlati tanácsokért és pénzügyi tanácsadásért lépj velünk kapcsolatba. És használd a weboldalon található eszközöket a könnyebb tervezés érdekében!